ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΙΛΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ

Η Ε.Φ.Ε.Λ.Σ. ιδρύθηκε το 1991. Σκοπός της η ανέγερση Νέου Λυρικού Κτιρίου στην Αθήνα που έγινε εφικτό χάρις στη γενναιόδωρη δωρεά του Ιδρύματος "ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ", η ανύψωση του Μουσικού και Πολιτιστικού ΕΠΙΠΕΔΟΥ, καθώς και η έμπρακτη προσφορά αγάπης και συμπαράστασης στους εργαζομένους και Καλλιτέχνες του Θεάτρου.
 
kathimeriniefels
Η Εταιρεία Φίλων Εθνικής Λυρικής Σκηνής βράβευσε το 2007 με το Βραβείο Απόλλων , το Ιδρύμα "ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ"
Η Εταιρεία θέσπισε τα “Βραβεία Απόλλων” από το 1993 με τα οποία τιμά τους καλλιτέχνες που τιμούν τη χώρα μας σε διεθνές επίπεδο, καθώς και τους χορηγούς που συμβάλλουν στο έργο της. Τα βραβεία απονέμονται ανελλιπώς σε ειδική ετήσια εκδήλωση στην Εθνική Λυρική Σκηνή.
Η ευρύτητα των δραστηριοτήτων μας οδήγησε στην διοργάνωση δεκάδων συναυλιών μεγάλων καλλιτεχνών της Όπερας, συναυλιών που προβάλλουν τους Νέους Λυρικούς τραγουδιστές όλων των Ωδείων, μαθητές Άξιων Δασκάλων, ομιλιών και αναλύσεων Όπερας, ημερίδων και άλλων εκδηλώσεων.
Μεταξύ των πρώτων σκοπών της Ε.Φ.Ε.Λ.Σ. η γνωριμία στη Μαγεία της μουσικής και ιδιαίτερα του λυρικού μας Θεάτρου μέσα από πολιτιστικές δράσεις, διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων, διαλέξεων και μουσικών ακουσμάτων. Εν όψει του νέου Λυρικού Θεάτρου που θα ανοίξει τις πύλες του στις αρχές του 2017, χάρις στο Ίδρυμα ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ η αξιοποίηση του μουσικού δυναμικού της χωράς καθώς και η απαραίτητη προσέλευση δωρητών, θα καταστήσει την Εθνική μας Λυρική Σκηνή, εργαστήρι αναζητήσεων και νέων προσανατολισμών ανεβάζοντας την δυναμική της παραγωγή στο ύψιστο διεθνές επίπεδο. Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στους νέους ανθρώπους διότι μόνον με αυτόν τον τρόπο μπορεί να προχωρήσει ένα τόσο δύσκολο πρόγραμμα. Η Όπερα πρέπει να παρακολουθήσει την εποχή για να γίνει κατανοητή από την καινούργια γενιά μη μένοντας μόνο στην κλασσική της παρουσία.
H Εταιρεία πραγματοποιεί Λυρικά ταξίδια στα μεγαλύτερα θέατρα Όπερας και Φεστιβάλ του κόσμου, δίνοντας την ευκαιρία στα μέλη της να παρακολουθούν μεγάλες παραστάσεις.
Σοβαρότερο όμως για όλους εμάς που ανήκουμε στην ΕΤΑΙΡΕΙΑ είναι τα παιδιά που ξαφνιάζονται από αυτή τη Μουσική των Θεών. Τα παιδιά θέλουμε να φέρουμε κοντά μας φυσικά με επικεφαλείς τους Δασκάλους τους, που πασχίζουν με αυταπάρνηση για το μελλον τους. Αυτός είναι ο ΣΚΟΠΟΣ.

Οι Ιδρυταί:

1. Παπαθανασίου Φώτιος - Ιατρός
2. Πέτροβα Άννα - Χορογράφος-Χορεύτρια
3. Μαυροκέφαλος Θεμιστοκλής - Δικηγόρος
4. Λιαρόπουλος Διονύσιος - Οδοντίατρος
5. Μανιουδάκης Κωνσταντίνος - Δ/ντής ΥΠΠΟ
6. Συνοδινός Νικόλαος Δ/ντης ΕΛΣ
7. Μορφονιού Κική - Λυρική Καλλιτέχνης
8. Μελάς Θωμάς - Λυρικός Καλλιτέχνης
9. Λούντζης Νικόλαος - Δικηγόρος
10. Λοβάτι Παύλος - Φαρμακέμπορος


Ιδρυτής της Εταιρείας και πρώτος Πρόεδρός της, ο Φώτιος Παπαθανασίου
11. Παπαθανασίου Ελένη - Φιλόλογος
12. Μαριόλης Ιωάννης - Συγγραφέας
13. Κρητικός Εμμανουήλ - Ιατρός
14. Νικολοπούλου Αλεξάνδρα - Χορεύτρια
15. Κόμβου Ταξιαρχία - Δικηγόρος
16. Σταράκη Δέσποινα - Σ/χος Γυμνασιάρχης
17. Κρητικού Μαρία - Ιδ. Υπάλληλος
18. Κομισσόπουλος Μένης - Νομικός Σύμβουλος Κράτους
19. Βούλγαρης Γεώργιος - Επιχειρηματίας
20. Βούλγαρη - Μαρτσόλο Μάρθα - Χορέυτρια
21. Δρόσος Ιωάννης - Εκδότης
22. Βορίδη Μαρία

Το Δ.Σ. και τα μέλη της Εταιρείας εργάζονται εθελοντικά και αφιλοκερδώς, συνθέτοντας την ζωντανή διαφήμιση της ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ

.